Konsten att sälja sin bil

Konsten att sälja sin bil

Går du i bilbytartankar, eller börjar det helt enkelt bli dags att sälja den gamla trotjänaren och börja cykla istället? Oavsett vilket har dessa scenarier en sak gemensamt: du ska hitta ett sätt att kränga din bil. Du som är van vid att göra bilaffärer har antagligen redan en idé om hur det här ska gå till. Antingen byter du enkelt in bilen till en annan hos din bilhandlare, eller också försöker du dig på att sälja den själv. Ett tredje sätt att sälja bil är att låta en bilhandlare ta hand om försäljningen. Det här är en mycket smidig lösning som låter dig fokusera på annat. Du lämnar in bilen till bilhandlaren som går igenom den och gör en värdering. Accepterar du sedan budet för bilen kan du få pengarna utbetalda samma dag – och eventuella skulder som du har på bilen löses i samma veva. Smidigt och tryggt.

Svårt att värdera själv

Det där med att själv värdera en bil inför en försäljning är inte helt enkelt. Säkert har du en prisbild i huvudet, där du har satt upp vad du känner kan vara vettigt. Det är dock sällan man får så mycket för sin bil som man skulle önska. Bilar minskar snabbt i värde; särskilt nyare fordon som har kostat mycket i inköp från början. Bedömningen av värdet görs baserat på en rad olika punkter, något som kan vara svårt för den enskilde privatpersonen att överhuvudtaget känna till. Många motortidningar publicerar förvisso regelbundet listor över priser på begagnade bilar, men bedömningarna här är verkligen mellan tummen och pekfingret. Här är några av de kriterier som används vid bedömning av värdet på en bil:

  • Årsmodell
  • Hur långt bilen gått
  • Bilens skick (invändigt, utvändigt, mekaniskt etc.)
  • Att bilen servats enligt servicebok är mycket viktigt.
  • Utrustningsnivå. En bil utan ex. luftkonditionering är idag ganska svårsåld.

Förutom ovan undersöks dessutom priserna på motsvarande fordon som ligger ute för försäljning på marknaden. Detta blir sedan ett stöd i bedömningen.

Mycket jobb med att sälja

Att själv sälja sin bil är i regel inget roligt jobb. Risken är att många oseriösa spekulanter hör av sig, samtidigt som du kan bli rejält lurad om du inte är försiktig. Det tar dessutom mycket tid i anspråk att ta emot spekulanterna. Du bör också vara beredd på att svara på mängder av frågor om bilen och skicket. Inte sällan rör det sig om tekniska frågor som kan vara svåra att besvara om du inte är kunnig. När bilen väl är såld borde allt vara frid och fröjd, men ibland händer det att köparen kommer tillbaka med klagomål som kan vara svåra och jobbiga att hantera. Låter inte det här lockande ska du absolut överväga att låta någon annan ta hand om försäljningen av din bil.

astrology