Bilar i datorspelens värld

Bilar i datorspelens värld

Idag finns det datorspel för de flesta, till och med för dem som gillar att meka med bilar. Car Mechanic Simulator är ett spel, eller en simulator om man så vill, som simulerar en bilmekanikers arbete. I spelet får man reparera och uppgradera bilar på en ovanligt detaljerad och realistisk nivå och kan man inget om hur bilar fungerar sedan tidigare kan man faktiskt lära sig ett och annat som man kan ha nytta av i verkligheten om man skulle behöva meka någon gång.

Spelet innehåller även auktioner där man kan köpa in gamla bilar som man sedan rustar upp, för att därefter auktionera ut dem igen till ett högre pris och tjäna sig en hacka. Man får även lära sig lite om hur det är att driva ett eget företag och så småningom expandera sin bilreparationsverksamhet till ett mindre imperium.

Spelet passar den som gillar att meka med bilar i verkligheten såväl som den som inte riktigt har råd att köpa in gamla klassiska bilar för upprustning, men som kanske alltid har drömt om det. I verkligheten kan man behöva kika in på Lånakuten.com för att hitta ett förmånligt lån så man kan förverkliga sin dröm.

Jalopy

Ett annat lite mer udda spel om bilar där man också måste reparera sin bil är indiespelet Jalopy. Hela premissen är att ta sig i en gammal skruttig bil av det fiktiva märket Laika genom det forna östblocket. Färgpaletten i spelet är väldigt brunaktig och deprimerande, vilket gör sitt för att sätta den rätta atmosfären. Innan man ens kan börja köra måste man både skruva på alla fyra däcken, montera i motorn och därefter tanka bilen. Eftersom det är en gammal tvåtaktsmotor måste man dessutom blanda olja i bensinen i rätt mängd, annars slits motorn betydligt snabbare när man är ute och kör.

Hela spelet går alltså ut på att hålla sin gamla kärra i körbart skick. Det är också ganska oförlåtande och inte alls lika handhållande som man är van vid att spel är idag. Det gäller till exempel att planera sina inköp och tanka när man behöver, annars kan det sluta med att man får soppatorsk mitt på vägen och tvingas gå till fots till närmaste bensinstation med bensindunken i handen. De olika delarna i bilen slits ut med tiden och man måste därför köpa nya vid behov, så inte bilen blir okörbar.

Gas Guzzlers Extreme

Ett betydligt mer actionbetonat bilspel är Gas Guzzlers Extreme som släpptes till PC 2013. Här finns det klassiska upplägget för bilspel med att köra längs en bana och komma först i mål, men Gas Guzzlers har kryddat konceptet genom att slänga in vapen i spelet. Det går bland annat att utrusta sin bil med miniguns för att peppra motståndarna som ligger precis före på vägen. Andra vapen som finns att tillgå är missiler och landminor som gör livet surt för motståndarna. Under loppets gång har man dessutom chans att plocka upp olika power-ups längs vägen, som fyller på ammunitionen. Den som gillar fartfylld bilracing och filmer som Mad Max kommer förmodligen att uppskatta detta spel.

astrology