Bilens strålkastare

Bilens strålkastare

Alla som har kört bil i Sverige vintertid vet hur viktiga bilens strålkastare är. Till skillnad från många andra länder i världen är det i Sverige lag på att alltid ha strålkastarnas halvljus på, även när det är ljust ute. Detta för att det är mörkt i vårt land större delen av året, även dagtid, och det därför är säkrare att alltid ha dem på än att glömma att sätta på dem.

Den vanligaste typen av strålkastarlampa idag är halogenlampa, men allt fler väljer istället xenonlampor. De har fördelen att de ger betydligt starkare ljus (vilket förbättrar trafiksäkerheten), men det starkare ljuset kommer också med en rad nackdelar. Ljuset är till exempel så starkt att det kan blända mötande förare om halvljuset är fel inställt. Xenonlampans tändning är också för långsam för att den ska kunna fungera som helljus, eftersom man inte kan ”blinka” med den. Om man använder xenonlampan som halvljus får man dock förutom starkare ljus också den fördelen att lampan drar mindre ström än halogenlampor.

Om du behöver ljus till hemmet, snarare än bilen, är det dock inte xenonlampor du ska kolla på. Då kan du istället gå in på Ljustema.se, där det finns ett stort utbud av lampor i en mängd olika designer och ljusstyrkor, som passar alla smaker och stilar.

astrology