Bilar i Sverige genom åren

Bilar i Sverige genom åren

 

Allmänt om bilar

Som alla säkert vet så är bilar ett stort världsfenomen som majoriteten av människorna i världen har och som många känner till. Vissa har en bil, andra har flera. Alla har olika märken. Den första bilen som använde sig av bensin i Sverige förekom 1891 i en utställning i Göteborg. Detta var en väldigt stor nyhet då som publicerades överallt i Sveriges tidningar.

En göteborgsk tidning skrev ett mycket speciellt inlägg som lyder såhär: “Boye & Thoresen utställer ett par maskiner samt håller vidare utanför utställningsområdet andra fordon drivna med petroleummotorer. Dessutom ställer de ut fordon med fyra hjul och båtar som har andra motorer än el och ångmotorer”. Detta inlägg publicerades den 12:e augusti 1891 vilket var alltså för 126 år sedan. Visst låter det helt otroligt?!

De svenska forskarna och bröderna Cederholm började med att experimentera med en annan variant av bilar som var populära just då som var ångbilar.

Den första fungerande bilen tillverkades av Léon Bollée som var en fransk tillverkare. Han importerade bilar till landet och några av hans bilar visades upp på bland annat tillställningar i Stockholm på slutet av 1800-talet.

Sveriges bilhistoria

SKF som ursprungligen står för Svenska Kullagerfabriken startades i mitten av februari på början av 1900-talet och är ett av världens mesta kända företag när det gäller leveranser av produkter m.m. Assar Gabrielsson, en av männen som arbetade där blev VD för ett företag som hette AB Volvo och han arbetade där med Björn Prytz, Axel Carlander, Sven Wingquist och Gustav Larson.

De började med idén 1924, började tillverka bilarna 1926 och den första bilen började att säljas i 1927. Volvo är något som verkligen associeras med Sverige som land och är landets mest använda bilmärke. Och det är fortfarande så i dagsläget!

Volvo var alltså det första svenska bilmärket som grundades. Saab grundades 13 år senare, 1937.

Men självklart så är inte Volvo det enda bilmärket som ursprungligen härstammar från Sverige. Andra bilmärken som man associerar till Sverige är Husqvarna, Scania, Cederholm som nämndes efter bröderna Cederholm (se ovan i artikeln), Koenigsegg och Saab som är Volvos största konkurrent när det gäller Sveriges bilmärken.

Hur många kör bil i dagens Sverige?

Enligt mestmotor.se så finns det statistik där man ser vilket bilmärke som användes mest i Sverige december 2015. Det mest frekventa bilmärket som användes var Volvo som användes av lite mer än en miljon (1 028 851 personer för att vara exakt), man säger att det är cirka 20 % av alla bilarna på vägarna som är av bilmärket Volvo i Sverige. 77 % av vår transport i Sverige är bilar och just 2015 hade 6 300 000 människor körkort, varav 5 000 000 av dem hade en bil.

astrology