Lära sig köra bil

Lära sig köra bil

För att man ska få köra bil ute på vägarna måste man ha ett körkort. Ska man få ett sådant måste man också lära sig hantera bilen på ett säkert sätt. Men hur går det till att ta körkort och att lära sig köra bil?

Hitta en bra trafikskola

Genom att hitta en bra körskola där du känner dig trygg med utbildarna kan du få en praktisk och smidig start på ditt körkortstagande. Du kan få tillgång till böcker, teorilektioner, tester och mycket annat. Dessutom kan du ta praktiska körlektioner där du får lära dig att hantera bilen och där du kan passa på att ställa frågor du gärna vill ha svar på.

Övningsköra privat

Om du har en godkänd handledare finns det också möjlighet att övningsköra privat med en egen bil. Då ska handledaren sitta bredvid och det är denne som har allt ansvar för vad som sker, trots att det är någon annan som sitter bakom ratten. Att övningsköra en del privat kan man spara en del pengar på, men det är klokt att kombinera körningen med ett par vanliga körlektioner.

Vad kostar det att ta körkort?

Hur mycket det kostar att ta körkort kan variera. Vissa trafikskolor har högre avgifter än andra, men slutproven kostar alltid samma sak i hela Sverige. Man bör räkna med en kostnad på ungefär 20 000 kronor.

Proven

När du kört en del lektioner och känner dig säker på teorin är det dags att boka prov hos Trafikverket och det är både ett teoretiskt prov samt en uppkörning som ska göras. Om det teoretiska provet inte blir godkänt får du dock inte köra upp, utan du måste alltid godkännas på teorin först.

astrology